NESTALA DJECA

Niti jedno nestalo dijete nije zaboravljeno.

Ukoliko nestane dijete, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu spreman je učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pomogli obitelj nestalog djeteta i policiji u potrazi. Naša pomoć osigurana je svaki dan od 0-24 sata kroz besplatni nacionalni telefon za nestalu djecu 116000. Osim zaprimanja prijava o nestancima djece, skupljanja informacija o istima, alarmiranja javnosti i medija, Centar pruža podršku obitelji za vrijeme nestanka djeteta, ali i nakon što je dijete pronađeno, a u cilju prevencije budućih nestanaka ili bjegova. 

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu prema svakom slučaju se odnosi s posebnom pažnjom i individualno.

Europski pozivni centar za nestalu djecu

Sigurnosni savjeti za roditelje

Sastavili smo kratak vodič s nekoliko sigurnosnih savjeta za roditelje koji putuju s djecom i sigurnosnim savjetima za obitelj za vrijeme blagdana. Međutim, roditelji s posebnim pitanjima slobodno nas mogu kontaktirati na broj 116 000.

Kako zaštititi svoje dijete u mnogočemu ovisi o dobi vašeg djeteta. Rizik nestanka djeteta je veći tijekom ljetnih mjeseci, pogotovo ako imate dijete mlađe dobi. Ovdje su neki korisni savjeti kako ostati osigurati svoje dijete i zabaviti se tijekom cijelog ljeta, ali i ostatak godine.


NAJVAŽNIJA STVAR KOJU TREBA ZAPAMTITI U ZAŠTITI SVOG DJETETA JE TO DA JE STALNA KOMUNIKACIJA S VAŠIM DJETETOM NAJBOLJI NAČIN DA OSIGURATE SIGURNOST SVOG DJETETA I DA GA ZAŠTITITE OD SVIH OPASNOSTI.

S malom djecom koja još ne mogu komunicirati roditelji moraju biti posebno oprezni na plažama i  prenapučenim područjima. Roditelji moraju osigurati vizualni kontakt sa svojim djetetom u svakom trenutku i stalno. 

Uvijek moramo imati dogovoreno „Idi na TO MJESTO“ u slučaju da  izgubimo jedni druge. 

Postoje narukvice za djecu sa brojem 116000 na koje roditelji mogu dopisati i vlastite telefonske brojeve. Pitajte nacionalnu 116000 organizaciju Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za takvu narukvicu.  

Učimo našu djecu da ukoliko se izgube trebaju tražiti policajca. U prošlosti smo ih učili da potraže osobu u uniformi, no danas to više ne govorimo djeci jer postoje brojna zanimanja koja koriste uniforme, te to može dodatno zbuniti dijete. Djetetu treba reći da, ukoliko se izgubi treba potražiti policajca u blizini, a ukoliko ga nema, treba potražiti najbližu majku sa djetetom kojoj će reći da se izgubilo ili ukoliko je u blizini telefonska govornica nazvati Pozivni centar za nestalu djecu na broj 116 000 i netko će doći i pomoći im.

Učimo djecu da u svakom trenutku moramo znati gdje se igraju i s kim se igraju, te ukoliko se žele ići igrati negdje dalje, trebaju nam to prvo javiti. Budite sigurni da imate uspostavljena pravila sa svojom djecom u čije kuće se smiju ići igrati kada Vi niste tamo i uspostaviti granice na koja mjesta smiju ići, a na koja ne smiju u susjedstvu.

 Uvjerite se da Vaša djeca znaju svoje pravo ime , adresu i telefonski broj, te kako koristiti telefon. Budite sigurni da Vaša djeca znaju što treba učiniti u slučaju nužde i kako Vas kontaktirati. Isto tako, izuzetno je bitno da djeca znaju da im je broj 116 000 uvijek dostupan za pomoć. 

Ukoliko djeca ostaju sama kod kuće, upozorite ih da vrata uvijek moraju biti zaključana, te da ne smiju otvarati vrata nikome, niti razgovarati s ikim tko kuca/pozvoni. Ako ste se dogovorili s prijateljem/prijateljicom ili rođakom da obiđu Vašu djecu, uvjerite se da se Vaša djeca osjećaju ugodno i sigurno biti sami s tom osobom. Provjerite razumiju li Vaša djeca da ne smiju reći da su sami ukoliko ih netko zove na telefon. 

Ukoliko imate malu djecu, nemojte ih ostavljati samu u trgovinama, kinima, igraonicama ili parkovima. To nisu sigurna mjesta na kojima dijete možete ostaviti bez nadzora. Kada su djecu izvan ili daleko od kuće, osigurajte da odrasla osoba kojoj vjerujete nadzire Vaše dijete u svakom trenutku.  

Od najmlađe dobi moramo učiti djecu da poštuju vodu i da nikada ne ulaze u vodu bez nadzora odrasle osobe ili pratnje . Uvijek moraju nositi svoje plutajuće naprave kada su u blizini vode. Uvjerite se da Vaša djeca znaju da se ne smiju približavati bazenima , kanalima ili drugim vodenim tijelima bez nadzora odrasle osobe.

Provjerite kampove i druge ljetne programe prije nego pustite svoju djecu u takav program. Provjerite o kakvim kampovima i programima se radi, te pojedincima koji će raditi s djecom . Uvjerite se da je osiguran nadzor odrasle osobe nad Vašom djecom u svako doba  i znate li za sve aktivnosti i izlete koji su planirani u okviru izabranog kampa ili programa.